vrijdag 12 februari 2016

De bezetting van Nederland, verzet en verraad

7 Augustus 1943, de oorlog is nu al drie jaar bezig en het einde is niet in zicht. Morgen ben ik jarig, maar een echt feestje zit er niet in. Ik heb een doodsbange onderduiker in huis en ik moet teren op te weinig voedselbonnen samen met mijn vader, zusje en de onderduiker. Deze bonnen worden uitgedeeld om het kleine beetje eten wat er is toch goed te kunnen verdelen. Ik heb wel geluk gehad: alle mannen tussen de 18 en de 35 moesten sinds mei dit jaar naar Duitsland om te werken, morgen wordt ik 35 dus dan valt die last van mijn schouders. Het blijft wel moeilijk de onderduiker te onderhouden, maar mijn zusje helpt mij.

Verschillende soorten krantjes van het verzet
Marie zit namelijk in het verzet, ze verzet zich tegen de Duitsers. Ze werkt samen in kleine groepen met andere mensen van het verzet. Het verzet is onwettig verklaart door de Duitsers en strafbaar met de dood.
Het verzet maakt bijvoorbeeld krantjes. Deze krantjes vertellen wat er letterlijk aan het Duitse front gebeurt. Want de Duitsers schreven zelf nooit over hun tegenslagen, dat zou de Nederlanders namelijk hoop geven en dat willen ze niet. Marie brengt zulk soort krantjes rond in een kinderwagen, dan valt het namelijk niet zo op.

Een voedselbon, iets wat meer waard
is geworden dan geld in deze tijd
Ook luisteren wij thuis Radio Oranje; een geheime radiozender uit Engeland. De Duitsers willen dit niet en hebben alle radio’s ingenomen. Gelukkig had ik nog een kleintje kunnen verstoppen op zolder: Wilhelmina geeft het volk hoop. Zo probeert het verzet zich op allerlei manieren tegen de Duitse regels te keren.
Er is een verschil tussen actief verzet (voedselbonnen stelen, krantjes maken, onderduikers verbergen) en passief verzet (spotprentjes, enz.) maar allebei zijn ze streng bestraft.



Het werk is dus gevaarlijk, als je wordt gepakt ben je de sigaar. Maar vader helpt ook mee, hij haat de Duitsers. Maar nog meer haat hij de NSB.

Een persoonsbewijs, vals echter. Het verzet maakt zelfs de officiƫle Duitse
stempels die in de bewijzen staan na.
De NSB of de Nationaal Socialistische Beweging is sinds 1941 de enige toegestane partij in Nederland. Ze werken nauw samen met de Duitsers. De door Anton Mussert oprichtte partij is in 1931 opgericht. Onder de NSB zijn veel verraders. Dit zijn mensen die de Duitsers helpen Joden of verzetsrijders op te pakken. Soms krijgen ze hier grote geldbedragen voor.

Soms worden verraders door het verzet geliquideerd. Maar de Duitsers bestraffen dit zwaar met bijvoorbeeld razzia’s. Bij razzia’s worden duizenden mannen uit hun huis gehaald en weggevoerd naar het oosten.

Soms kwam het ook voor dat willekeurige mensen wedren doodgeschoten.

Als verzetsman leef je in risico en hangt je leven aan een zijden draadje. Toch ben ik van plan deze oorlog, samen met Marie, mijn vader en de onderduiker te overleven.

Rinus Hofman, 7 augustus 1943
 
*Persoonsbewijzen waren een soort identificatiebewijzen die elke inwoner van Nederland op straat bij zich moest hebben. Als je Joods was stond er een grote ‘J’ in. Hierdoor konden de Duitsers zien of je joods was. Deze zijn ingevoerd in 1941.

Bronnen:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten