donderdag 18 februari 2016

De hongerwinter en de bevrijding van Nederland

Bevrijd! Nederland is vrij! De moffen zijn weg en de geallieerden hebben ons gered! Ook mijn Joodse onderduiker is vrij en dat is een hele opluchting: ik heb tenminste 1 jood van zijn ondergang kunnen redden. Mijn zusje Marie heeft het niet gered: zij is met haar andere krantendrukkers opgepakt. Ze is naar de gevangenis in Scheveningen gebracht. Hier werden alle Nederlandse verzetsstrijders opgesloten. Daarom heette de gevangenis het 'Oranje hotel': in die bajes zat geen gajes maar Hollands glorie, potverdorie. Vervolgens is ze doodgeschoten in de duinen van Scheveningen, hier zijn nog veel meer verzetsmensen doodgeschoten.

Honderden boten meerden aan op het Franse Normandië.
Het begon allemaal op D-Day, 6 juni 1944. Decision Day, de dag van de beslissing. Tienduizenden geallieerden soldaten trokken de stranden van Normandië op. Het Duitse leger verdedigde met man en macht, de strijd kostten duizenden geallieerden het leven. Toch werd de kust bezet en de geallieerden trokken door.

En dit in rap tempo, al in drie maanden werden Frankrijk en België bevrijd. En in op 12 september 1944 trekken de geallieerden de Nederlandse grens over. Maar bij de grote rivieren, de Maas, de Rijn en de Schelde houden de Duitsers stand. Ondanks de grote verliezen van Duitsland geeft Hitler niet op. Vrouwen, oude mannen en zelfs schooljongens moeten het leger gaan versterken.
Het noorden van Nederland werd dus niet voor de winter van 1944 veroverd. En dit werd een van de meest ijzige winters die ik ooit heb meegemaakt: de hongerwinter.

Lange rijen voor een klein beetje eten.
Doordat er hevige gevechten waren tussen de geallieerden en de Duitsers konden er geen goederen worden vervoerd naar de grote steden in het westen. Geen goederen om je huis mee warm te maken en elektriciteit mee op te wekken. Mensen wilden hout en het maakte niet uit waarvandaan. Tuinhekken, oude huizen en zelfs spoorlijnen werden uit elkaar gehaald om hout te winnen. Ook zijn alle bomen in Amsterdam nu verdwenen, destijds allemaal gekapt. Verder heerste er een voedselschaarste. Dagelijks stonden er lange rijen voor de supermarkten, ook in het ziekenhuis was het chaos: er waren geen medicijnen en er kwamen dagelijks heel veel mensen binnen die ondervoed waren of ziek waren geworden door 'etenswaren'. Mensen aten toen namelijk dingen die je niet zou moeten eten.  

Mensen slopen leegstaande huizen voor hout.
Maar 5 mei 1945 was het zover: Nederland was vrij, de Duitsers hadden zich overgegeven. De geallieerden reden ons land binnen en deelden van alles uit: sigaretten, chocolade en kauwgom. Wel heeft de bevrijding wat verwarring met zich meegebracht.

Het oppakken van de landverraders, deze waren fout in de oorlog. Maar wat
bepaald of je goed of slecht was in de oorlog? Is er überhaupt een scheidslijn?
Nadat Nederland bevrijd was, was Duitsland niet meer de baas. Maar de geallieerden waren nog niet in elk deel van het land aangekomen. Er ontstond verwarring. Om de orde te houden waren er de binnenlandse strijdkrachten, waarvan de meeste leden uit het verzet komen. Mijn vader is zo’n iemand. Hij pakt NSB’ers of andere landverraders op hardhandige manier op.







Deze worden mishandeld, bespuugd en geslagen. Omstanders lachen erom. Maar misschien hebben deze mensen dit alleen gedaan om hun familie te beschermen of om aan eten te komen. In ieder geval worden ze niet juist terechtgesteld.   

Rinus Hofman, 30 mei 1945

Bronnen:


vrijdag 12 februari 2016

De bezetting van Nederland, verzet en verraad

7 Augustus 1943, de oorlog is nu al drie jaar bezig en het einde is niet in zicht. Morgen ben ik jarig, maar een echt feestje zit er niet in. Ik heb een doodsbange onderduiker in huis en ik moet teren op te weinig voedselbonnen samen met mijn vader, zusje en de onderduiker. Deze bonnen worden uitgedeeld om het kleine beetje eten wat er is toch goed te kunnen verdelen. Ik heb wel geluk gehad: alle mannen tussen de 18 en de 35 moesten sinds mei dit jaar naar Duitsland om te werken, morgen wordt ik 35 dus dan valt die last van mijn schouders. Het blijft wel moeilijk de onderduiker te onderhouden, maar mijn zusje helpt mij.

Verschillende soorten krantjes van het verzet
Marie zit namelijk in het verzet, ze verzet zich tegen de Duitsers. Ze werkt samen in kleine groepen met andere mensen van het verzet. Het verzet is onwettig verklaart door de Duitsers en strafbaar met de dood.
Het verzet maakt bijvoorbeeld krantjes. Deze krantjes vertellen wat er letterlijk aan het Duitse front gebeurt. Want de Duitsers schreven zelf nooit over hun tegenslagen, dat zou de Nederlanders namelijk hoop geven en dat willen ze niet. Marie brengt zulk soort krantjes rond in een kinderwagen, dan valt het namelijk niet zo op.

Een voedselbon, iets wat meer waard
is geworden dan geld in deze tijd
Ook luisteren wij thuis Radio Oranje; een geheime radiozender uit Engeland. De Duitsers willen dit niet en hebben alle radio’s ingenomen. Gelukkig had ik nog een kleintje kunnen verstoppen op zolder: Wilhelmina geeft het volk hoop. Zo probeert het verzet zich op allerlei manieren tegen de Duitse regels te keren.
Er is een verschil tussen actief verzet (voedselbonnen stelen, krantjes maken, onderduikers verbergen) en passief verzet (spotprentjes, enz.) maar allebei zijn ze streng bestraft.



Het werk is dus gevaarlijk, als je wordt gepakt ben je de sigaar. Maar vader helpt ook mee, hij haat de Duitsers. Maar nog meer haat hij de NSB.

Een persoonsbewijs, vals echter. Het verzet maakt zelfs de officiële Duitse
stempels die in de bewijzen staan na.
De NSB of de Nationaal Socialistische Beweging is sinds 1941 de enige toegestane partij in Nederland. Ze werken nauw samen met de Duitsers. De door Anton Mussert oprichtte partij is in 1931 opgericht. Onder de NSB zijn veel verraders. Dit zijn mensen die de Duitsers helpen Joden of verzetsrijders op te pakken. Soms krijgen ze hier grote geldbedragen voor.

Soms worden verraders door het verzet geliquideerd. Maar de Duitsers bestraffen dit zwaar met bijvoorbeeld razzia’s. Bij razzia’s worden duizenden mannen uit hun huis gehaald en weggevoerd naar het oosten.

Soms kwam het ook voor dat willekeurige mensen wedren doodgeschoten.

Als verzetsman leef je in risico en hangt je leven aan een zijden draadje. Toch ben ik van plan deze oorlog, samen met Marie, mijn vader en de onderduiker te overleven.

Rinus Hofman, 7 augustus 1943
 
*Persoonsbewijzen waren een soort identificatiebewijzen die elke inwoner van Nederland op straat bij zich moest hebben. Als je Joods was stond er een grote ‘J’ in. Hierdoor konden de Duitsers zien of je joods was. Deze zijn ingevoerd in 1941.

Bronnen:


donderdag 11 februari 2016

De holocaust, de genocide van de joden

Naast dat Nederland in handen is van de Duitsers en Hitler het bijna overal voor het zeggen heeft, zijn er meer dingen aan de hand. Ik had al verteld over de joden: deze mensen mogen steeds minder en worden zo langzamerhand uit de samenleving verwijderd. Maar er zijn geruchten dat er nog veel meer verschrikkelijke maatregelen tegen de joden worden gehandhaafd, namelijk een holocaust (in het Grieks betekent dit brandoffer): een massamoord. Eigenlijk meer een genocide: de opzettelijke uitroeiing van een ras, in dit geval de joden.

Een Ariërverklaring 
Eerst moesten alle joden laten weten aan de Duitsers of ze wel of niet Joods zijn. Voor 26 oktober 1940 moest elke ambtenaar een ariërverklaring tekenen. Hierin moest je aangeven of je grootouders had die tot de Joodse gemeenschap behoorden.

Toen de Duitsers eenmaal wisten wie Joods was begonnen ze de joden zwart te maken. Ze mogen nergens meer in: parken, dierentuinen, zwembaden, belachelijk. Ook proberen de Duitsers iedereen ervan te overtuigen dat joden slecht waren en de oorzaak van alle problemen die Duitsland de afgelopen tijd heeft meegemaakt. Maar ik vind dit praatjes: ik zie het verschil niet tussen mijn joodse en niet joodse buurman. Maar toen moesten alle joden ouder dan 6 jaar per 3 mei 1942 een Jodenster op hun kleren dragen ik wist dat er iets mis ging.


"Voor Joden verboden", je vindt dit soort bordjes overal in
Amsterdam
De meeste joden wonen in mijn eigen woonplaats: Amsterdam. Ze wonen hier alleen in speciale Joodse wijken, waar hekken omheen staan. Mijn buurman weigerde en werd meegenomen. Geruchten zeggen waar hij nu is en dat is niet goed.

Iedere jood krijgt het bevel naar de Joodse schouwburg te gaan, hier in Amsterdam. Ze worden op de trein vervoerd naar de kampen Westerbork, Amersfoort en Vught. Hier vandaan worden ze doorgevoerd naar Duitsland waar ze moeten werken volgens de Duitsers. Wie weigert wordt meteen weggevoerd. Andere duiken onder. Ik heb een onderduiker en dat is erg gevaarlijk, ik riskeer namelijk een gevangenisstraf of zelfs de dood.

Een Jodenster, iedere jood moest hem dragen
Het schijnt dat de Nazileiders in 1942 pas met een oplossing kwamen. De zogenoemde Endlösung was de definitieve oplossing: er kwamen zeven vernietigingskampen in Polen en Wit-Rusland. Hier worden de joden naar gevoerd vanuit alle bezette gebieden.

Ik weet niet precies wat er gebeurt, maar er gaan geruchten de ronde: eerst zouden de joden gescheiden worden. Mannen van vrouwen en kinderen en vervolgens worden de zwakke en de zieken er ook tussen uit gepikt.

Na de scheiding worden bezittingen ingenomen. De mannen moeten heel zwaar werk leveren voor de Duitsers en krijgen slecht te eten. De vrouwen en kinderen moeten gaan douchen. Maar er komt geen water uit de douchkoppen maar gas. Zo worden duizenden joden vermoord.

Het zijn slechts geruchten, misschien is er wel niets van waar. Toch begin ik een hekel te krijgen aan de Duitsers en wil ik mijn onderduiker graag helpen.

Rinus Hofman, 10 mei 1943

Bronnen:


vrijdag 5 februari 2016

Hoe Hitler verderging: de bezetting van Nederland

Het is een ramp. Hitler heeft Nederland ingenomen en dit om een rampzalige manier. Er is echts iets vreselijks gebeurt maar dat leg ik zo uit. Eerst vervolgen we mijn vorige entry, die alweer een tijdje geleden was. Nu een maand na het bombardement zal ik uitleggen wat er allemaal gebeurde nadat Hitler alle macht had.
Seyss-Inquard 

Eerst, de overname op Oostenrijk in 1938. Een overname kun je het eigenlijk niet noemen. Duitsland heeft Oostenrijk geannexeerd. Dit betekent dat Oostenrijk zich vrijwillig heeft laten innemen. Dit komt door de Oostenrijkse leider: Seyss-Inquart, net als Hitler een Nazi leider, hij wilde dat Oostenrijk bij Duitsland ging horen en dat was snel gepiept.

Ook nam Hitler het Studetenland in Tsjecho-Slowakije. Hier wonen veel Duitsers dus vond hij dat hij het recht had om het in te nemen. In datzelfde jaar, 1938, gaven Engeland en Frankrijk toe aan Duitsland: Duitsland mag het westelijke deel van Tsjechoslowakije overnemen na het verdrag in München. Slowakije werd een vazalstaat* van Duitsland.

Door het gerinkel van al het kapotte glas (wat als kristal klinkt),
wordt deze rampzalige nacht de kristalnacht genoemd.


Ook in 1938: de kristalnacht van 9 op 10 november. Dit was de eerst uitbarsting van Jodenhaat in Duitsland. Duizenden joodse winkels zijn vernield en geplunderd. Ook zijn ongelooflijk veel synagogen verwoest. Er zijn zelfs 96 joden op straat vermoord. Dit heeft waarschijnlijk plaatsgevonden omdat enkele dagen hiervoor een Duitse diplomaat werd neergeschoten in Parijs door een zeventienjarige joodse jongen.





Vervolgens in 1939 neemt Duitsland Polen in. Op een gewelddadige en verrassende manier nam het sterke Duitse leger Polen over. Dit wordt het begin van de oorlog: Engeland en Frankrijk verklaren Duitsland de oorlog. Nederland blijft neutraal, maar hier neemt Hitler geen genoegen mee.  

De strijd om de Grebbeberg, hierin is mijn broer omgekomen. Deze foto komt uit de streek van Wageningen.

Hitler wil namelijk Frankrijk hebben en hij wil Frankrijk aanvallen via België en Nederland. Het Duitse leger viel Nederland op 10 mei 1940 binnen. Mijn broer werd opgeroepen door het leger, hij was militair. Het Nederlandse leger is helaas erg zwak omdat het al lang geen oorlog meer heeft gevoerd. Toch hield het Nederlandse leger stand. Vooral bij de afsluitdijk en de Grebbeberg (hier vocht mijn broer). Het Duitse leger was veel te sterk, mijn broer heeft de strijd niet overleefd net als 2200 andere soldaten.

Onze koningin vluchtte naar Engeland op 13 mei. Toen had Nederland geen regering meer, dus eisten de Duitsers capitulatie, Maar Nederland weigerde. Dus probeerde Duitsland een andere tactiek: het bombardement van Rotterdam.

De Duitse vliegtuigen, volgens mijn zusje bromden ze als
angstaanjagende wezens en leek het alsof ze met duizenden
tegelijk waren.
Het was 14 mei, een drukke dag in het ziekenhuis door de vele gewonden burgers aan het front. Opeens rond één uur hoor ik vliegtuigen, heel veel bij elkaar. Pas twee uur later wist ik wat het geweest was: een bombardement, in Rotterdam, waar mijn ouders en zusje wonen. Er zijn zo’n 30.000 panden en woningen vernield evenals de woning van mijn ouders, zij komen nu bij mij wonen. Het bombardement duurde maar zo’n  13 minuten geduurd. Hierin zijn 800 tot 900 mensen gestorven, waaronder mijn moeder. Samengevat 5 vreselijke dagen tot capitulatie.

Rinus Hofman, 14 Juni 1940
Een deel van Rotterdam, tenminste wat ervan over is.



donderdag 4 februari 2016

Hoe Adolf Hitler aan de macht kwam met zijn NSDAP

Het is nu 1937, het is erg rumoerig in Europa. Adolf Hitler heeft met zijn partij, de NSDAP (nationaalsocialistische Duitse arbeiderspartij) alle touwtjes in handen in Duitsland. Ik vertrouw hem niet, zo'n man heeft rare ideeën. Zeker nadat ik zijn boek 'Mein Kampf' heb gelezen, denk ik dat deze man geen vredelievende plannen heeft. Maar hoe is dit nu begonnen? Hoe is Hitler nu aan de macht gekomen, dat ga ik vertellen: het ontstaan van Nazi-Duitsland.

Hitler als kind
Hitler wordt geboren in Oostenrijk. Ik had gehoord dat hij het niet heel goed deed op school. Hij is zelfs op zijn 16e van zijn school afgetrapt! Hij wilde schilder worden en nadat zijn moeder overleed aan borstkanker ging naar de universiteit in Wenen. Maar hier werd hij tot zijn ergernis afgewezen. Hij was nu in Wenen zonder enig bezit en zijn beide ouders waren overleden. Hij leefde in diepe armoede. Toen ging hij al geloven dat de joden de schuld waren van de armoede en ellende.

De eerste wereldoorlog zag hij als uitgewezen kans. Hij kwam in het Duitse leger en was hier erg fanatiek, hij heeft volgens mij zelfs meerdere onderscheidingen gekregen.

De man met het rondje om zijn hoofd is Hitler. Hij is op deze foto te zien met
zijn kameraden in de eerste wereldoorlog.
Na de eerste wereldoorlog sluit Hitler zich aan bij de DAP (Duitse arbeiderspartij) die in 1919 was opgericht. Hij kreeg de macht in handen en doopte de DAP om in de NSDAP. In 1922 werd de SA (stürmabteilung) opgericht. Dit waren knokploegen (de bruinhemden) die de vergaderingen van de NSDAP (die toen nog erg gehaat werd) moesten beschermen.

In 1923 probeerde Hitler met de SA de Beierse regering omver te werpen. Dit mislukte en Hitler werd opgepakt. In de gevangenis schreef hij zijn boek ‘Mein Kampf’, Nederlands vertaald ‘mijn strijd’. Ik heb het gelezen en het is een bron van nationaal Socialistische denkbeelden. Hij schrijft bijvoorbeeld dat Duitsers over Europa gaan heersen en dat De Sovjet Unie wordt leeggeruimd voor het Germaanse ras.

Het boek van Hilter: 'Mein Kampf'

De partij maakte nog vele ontwikkelingen door, maar kreeg steeds maar een tiental aan zetels. Tot in 1929 toen de economische crisis begon. Hitler haalde mensen met zijn geschreeuw en gebrul over om te stemmen en het werden ieder jaar steeds meer zetels. Hij zei de werkloosheid de kop in te drukken en Duitsland weer rijk en machtig te maken.


Het logo van de NSDAP, de vorm in het midden is eeen zogenoemd
hakenkruis.
De NSDAP werd in 1932 de grootste partij met 33,1% van de zetels. Hitler werd door Van Hindenburg tot rijkkanselier benoemd in 1933. In dit zelfde jaar werd de machtigingswet getekend hierdoor kreeg Hitler alle touwtjes in handen. Als van Hindenburg in 1934 sterft staat Hitler niks meer in de weg. Alle partijen, behalve de NSDAP, werden verboden. Duitsland werd een totalitaire staat. Er kwam een ministerie van propaganda waar Joseph Goebbels de minister van werd. In 1935 werden vervolgens de Neurenbergser wetten aangenomen, dit waren de eerste wetten tegen de joden.

Hitler is dus op een gluiperige manier aan de macht gekomen. Wie weet wat hij in de toekomst nog gaat doen.

Rinus Hofman, 17 november 1937

Bronnen: